Wocozon en Xemex/Cast4all zetten eerste “Powershare” installatie live

Utrecht 12 september 2017

Na een succesvolle testperiode zijn de afgelopen maanden de eerste zonnestroomverdeel-installaties voor appartementsgebouwen in gebruik genomen door Mitros, een Utrechtse woningcorporatie. Deze oplossing, bekend onder de naam PowerShare, wordt geïnstalleerd en geëxploiteerd door Wocozon en is ontwikkeld door Xemex / Cast4all.

PowerShare verdeelt (groene) energie die opgewekt wordt vanuit een collectief zonnepanelenveld, geplaatst op een gemeenschappelijk terrein of bovenop appartementsgebouwen. Deze verdeling  wordt achter de elektriciteitsmeter geregeld van elke individuele woning of appartement.  Hetgeen tevens saldering via individuele meters toelaat en de hoogst mogelijke salderingsvergoeding kan garanderen.

Roland van der Klauw, algemeen directeur van Wocozon, legt uit: “We zien niet alleen een grote behoefte aan PV projecten bij grondgebonden woningen, maar ook  bij  appartementen. Daar zijn de dakoppervlakten vaak te klein om met zonnepanelen iedere bewoner tegelijkertijd van zonnestroom te voorzien. Hoe daarmee om te gaan? Dit vraagstuk hebben we voorgehouden aan onze partners Xemex en Cast4All en  zij kwamen met een prachtige oplossing, die voortkwam uit de al bestaande reeks energiemonitoringsproducten die zij hadden.”

“We leveren niet alleen een MID gecertificeerde elektriciteitsmeter maar ook een geïntegreerde aan- en afschakel unit welke per appartement geïnstalleerd wordt.

Via een ingenieus softwareplatform wordt de schakelunit vanop afstand via GPRS flexibel aan – en afgeschakeld. Op deze manier krijgt iedere deelnemer aan het PV project procentueel de juiste hoeveelheid opgewekte zonne-energie toegeleverd zoals contractueel afgesproken.”, aldus Sonny van Dessel en Peter van der Stock van Xemex en Cast4All.

Wocozon verwacht in de komende jaren duizenden zonnestroom verdeelinstallaties te installeren in Nederland.

Over Cast4All

Cast4All bouwt schaalbare en robuuste end-to-end software oplossingen voor het beheer en monitoren van draadloze en bedrade sensoren en systemen. Deze oplossingen worden gebruikt in een brede waaier van sectoren zoals (PV) energie, spoorwegen en telecom.

Over Xemex

Xemex is een innovatief en hoogtechnologisch bedrijf met een leidende rol binnen de wereld van de slimme meter en het slim gebruik van energie. Onze “core business” is het ontwikkelingen en vermarkten van communicatie oplossingen ter monitoring van de energie stromen.

Over Wocozon

Wocozon is een stichting en heeft als doel om alle bewoners van een sociale huurwoning of appartementencomplex in Nederland te laten profiteren van zonne-energie en daarmee een bijdrage te leveren aan betaalbaarheid en duurzaamheid.

www.wocozon.nl

 

Flux50